5 porcji warzyw i owoców
Jak to zrobić???
Do każdego posiłku zjedź owoc, warzywo lub wypij szklankę soku warzywno-owocowego.
Ważne jest, by w codziennej diecie zachować odpowiedni stosunek porcji warzyw do owoców. Po warzywa powinieneś sięgać częściej niż po owoce.
Warto pamiętać o warzywnym dodatku do posiłku. Warzywa w diecie poprawią samopoczucie, nastój a tym samym usprawnią funkcjonowanie w ciągu dnia. Składniki odżywcze i bioaktywne znajdujące się w warzywach i owocach, odżywiają organizm, zapewniając jego prawidłowe funkcjonowanie.
Podczas przygotowywania potraw z użyciem warzyw i owoców, tracą one na wartość. W wyniku obierania owoców np. jabłka, tracimy witaminy, składniki mineralne oraz substancje bioaktywne zawarte w skórce i bezpośrednio pod nią. Dobrą zasadą jest pozostawienie skórki, jeśli jest jadalna. W wyniku gotowani, pieczenia, duszenia czy grillowania również tracimy cenne składniki. Surowe warzywa i owoce są wiec najlepszym wyborem.
Pamiętaj by dokładnie umyć warzywo lub owoc przed zjedzeniem.
Komentarze
Prześlij komentarz