Pora na pierwszy post na stołówkowym blogu😉
Wakacje w pełni, zapewne odpoczywasz aktywnie🌞 A skoro odpoczywasz to ważne jest by dobrze się odżywić. Czas wakacji to wspaniały okres, gdzie dostępne są sezonowe warzywa i owoce. Mamy je dosłownie na wyciągnięcie ręki.
Dlaczego warto wybierać sezonowe warzywa i owoce???
Sezonowe warzywa i owoce, dojrzewają w określonym czasie (np. wiosna, lato) na danym terenie. Odznaczają się one w tym czasie bogatymi walorami smakowymi i najwyższą wartością odżywczą. Poza sezonem ich wartość odżywcza i walory organoleptyczne spadają. Dlatego warto wybrać dostępnie lokalnie warzyw i owoce. Zerknij tutaj: https://salaterka.pl/wp-content/uploads/2016/07/warzywa_owoce_sezonowe_sierpien_strona.jpg by sprawdzić jakie warzywa i owoce warto wybrać w sierpniu np. do pożywnej owsianki z sezonowymi owocami na śniadanie. Wypróbuj naszą propozycję na pożywne śniadanie. Jesteśmy ciekawi czy Ci posmakuję😋
Owsianka z jagodami i miodem:
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych,
2 duże garści jagód,
pół łyżeczki pestek dyni,
pół łyżeczki pestek słonecznika,
pół łyżki miodu.
Wykonanie:
Płatki ugotuj na mleku. Garść jagód zblenduj na mus. Do ugotowanych płatków dodaj miód i rozdrobnione jagody, całość wymieszaj. Przełóż do miski, posyp pestkami dyni i słonecznika oraz resztą jagód. Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz